Tandarts Beins

5 tips voor het tanden poetsen

5 tips voor het tanden poetsen

Geplaatst op

Tanden poetsen is iets wat we allemaal doen (hopelijk!). Maar dat betekent niet dat we het allemaal goed doen. Hoewel het misschien alledaags lijkt, is het eigenlijk een kunst om je tanden te poetsen.

 

Als het aankomt op tandenpoetsen, zijn bepaalde manieren beter in het verwijderen van tandplak en het behoud van je mondgezondheid. Hier zijn zes eenvoudige tips die ervoor zorgen dat je je gebit nog gezonder kunt houden.

 

1. Kies de juiste tandenborstel

Misschien denk je dat de meest effectieve manier om tandplak en tandsteen van je tanden te verwijderen is om ze aan te vallen met een harde borstel. In werkelijkheid is de beste optie voor je mondgezondheid een borstel met zachte haren. Dat komt omdat zachtere borstelharen flexibeler zijn, waardoor ze in de hoeken en gaten tussen je tanden en moeilijk bereikbare plaatsen kunnen buigen.

 

Naast het kiezen van zachte borstelharen zijn er nog een paar andere dingen om in gedachten te houden bij de aanschaf van een nieuwe tandenborstel:

 

Kies een borstel met het American Dental Association-keurmerk.

 

Zorg ervoor dat de kop de juiste maat heeft voor jouw mond. Je moet in staat zijn om de voor-, achter- en bovenkant van elke tand te bereiken, ook die aan de achterkant. Als je tandenborstel niet past, kies er dan een met een kleinere kop.

 

Zorg ervoor dat het handvat comfortabel in de hand ligt, zodat je de bewegingen van de borstel tijdens het poetsen onder controle hebt.

 

2. Gebruik de juiste techniek

Er zijn verschillende dingen om in gedachten te houden als het gaat om de juiste tandenborsteltechniek:

 

Houd je tandenborstel in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van je tanden en tandvlees.

 

Poets elke tand afzonderlijk. Richt op de buiten- en binnenkant en de kauwvlakken van elke tand. Gebruik kleine, ronde, op- en neergaande bewegingen in plaats van de borstel heen en weer te schuiven.

 

3. Wees consequent

Het aantal keren dat je per dag poetst en het aantal minuten dat je poetst, maken een groot verschil voor je mondgezondheid. Poets je tanden ten minste twee keer per dag en zorg ervoor dat elke poetsbeurt ten minste twee minuten duurt.

 

4. Vraag je tandarts voor een persoonlijk advies

Je tandarts ziet precies welk deel van je mond meer aandacht kan gebruiken. Voor de een is dit anders dan voor de ander. Denk hierbij aan gevoelig tandvlees, flossen, of bijvoorbeeld implantaten. In Amsterdam hebben wij goede ervaringen met tandartspraktijk de ZuidAs wanneer het gaat om persoonlijk advies. Vraag je tandarts om een persoonlijk poetsadvies, zodat je weet hoe je thuis het beste je mond kunt verzorgen.

 

5. Denk aan je tandvlees en tong

Bacteriën hebben de neiging om samen te komen op het snijpunt van je tanden en tandvlees, dus zorg ervoor dat je de tandvleeslijn (zowel aan de buitenkant als aan de tongzijde van de tanden) iedere keer als je poetst.

 

Het is ook een goed idee om je tong samen met de tanden en tandvlees te poetsen, omdat dit nog meer bacteriën uit de mond verwijdert. Niet alleen is het poetsen van de tong goed voor je mondgezondheid, maar het helpt ook tegen een slechte adem.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden