Tandarts Beins

5 veel voorkomende gezondheidsklachten in en rond de mond

5 veel voorkomende gezondheidsklachten in en rond de mond

Geplaatst op

Koortslip

Ook wel koortsblaren genoemd. Je krijgt geen koortslip door koorts of verkoudheid, maar ze kunnen er wel door veroorzaakt worden. Het virus dat koortsblaasjes veroorzaakt, wordt meestal doorgegeven via een kus, gereedschap of ander nauw contact. Bij de drogist te verkrijgen crèmes en zalven kunnen helpen bij ongemak en een snelle genezing. Frequente pijnlijke plekken kunnen een recept vereisen.

Spruw

Veroorzaakt door candida-gist. Spruw is het meest voorkomend bij ouderen en baby’s. Een verzwakt immuunsysteem, antibiotica, diabetes, of bepaalde medicijnen – zoals geïnhaleerde corticosteroïden – kunnen candida een kans geven om groeien. Het wegvegen van de flarden zal pijn veroorzaken. Bezoek een arts voor een duidelijke diagnose.

Harige Tong

Deze pijnloze toestand treedt op wanneer de kleine oneffenheden op je tong lang worden en bacteriën die in je mond leven opvangen – waardoor de tong er zwart en behaard uitziet. Oorzaken kunnen zijn: antibioticagebruik, slechte mondhygiëne, roken, veel thee of koffie drinken, en te weinig speeksel produceren. Het borstelen van de tong en het gebruik van een tongschraper is meestal het enige wat je nodig hebt om de tong te behandelen, maar soms is er ook medicatie nodig.

Aften

Niemand weet wat deze kleine, pijnlijke blaren in je mond veroorzaakt. Triggers zijn onder andere overgevoeligheid, infectie, hormonen, stress en het niet genoeg krijgen van sommige vitaminen. Ook wel afweerstandszweren genoemd. Kankerzweren kunnen op de tong, de wang en zelfs op het tandvlees verschijnen. Ze duren meestal een week of twee. Aanhoudende aften kunnen worden behandeld met verdovende crèmes, voorgeschreven medicijnen of tandheelkundige lasers. Vraag je tandarts om meer informatie hierover.

Leukoplakie

Leukoplakie is een reactie op een irriterend middel, zoals ruwe tanden, een slecht passend kunstgebit, roken en rookvrije tabak. Het kan zich manifesteren als witte vlekken in de mond, is meestal pijnloos en kan niet worden afgeschraapt. Leukoplakie kan ook een precaire aandoening zijn. Aanhoudende patches of andere veranderingen in uw mond moeten door een tandarts worden beoordeeld.

Gerelateerde berichten

Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling

Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden