Tandarts Beins

Alles wat je moet weten over dentofobie

Alles wat je moet weten over dentofobie

Geplaatst op

Geschat wordt dat bijna vijfenzeventig procent van de volwassenen enige mate van angst ervaart (dentofobie) met betrekking tot het bezoeken van een tandarts. Van dat percentage heeft ongeveer vijf tot tien procent van die mensen een angst voor de tandarts die zo sterk is, dat het een fobie genoemd kan worden. Deze mensen ervaren angst zo sterk dat ze tandheelkundige bezoeken vermijden, wat zeer schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Het is belangrijk voor patiënten om te begrijpen wat fobie is en te weten dat er manieren zijn om deze te overwinnen. Gelukkig zijn er in Nederland ook angst tandartsen, zoals Idente.

Oorzaken van dentofobie

Er zijn vele termen die worden gebruikt om angst voor de tandarts te classificeren. Het kan bekend staan als tandheelkundige angst, tandheelkundige fobie of dentofobie. Zij allen betekenen hetzelfde: een intense angst voor de tandarts. In de meeste gevallen doen de mensen die dentofobie ervaren dit wegens vroegere traumatische ervaringen bij de tandarts. Die ervaringen kunnen bijvoorbeeld pijnlijke behandelingen en complicaties uit het verleden zijn. De angst kan ook voortkomen uit een slechte interactie met een tandarts en de manier waarop de houding van de tandarts werd ervaren. Als iemand behandeld wordt door een tandarts die onverschillig of koud is, kan de ervaring leiden tot een verhoogde angst.

Negatieve persoonlijke ervaringen zijn niet de enige manier waarop een dentofobie kan ontstaan. In sommige gevallen kan de angst worden veroorzaakt door indirecte ervaringen. Een manier waarop iemand angst voor de tandarts kan krijgen is door te horen over de slechte traumatische ervaring van een ander. Mensen worden ook sterk beïnvloed door wat ze zien en horen in de massamedia.

Behandeling van dentofobie

Er zijn verschillende manieren om dentofobie te behandelen en ze kunnen variëren van gedragstechnieken tot medicatie. Er zijn een paar tandheelkundige angstklinieken waar psychologen en tandartsen samenwerken om patiënten te voorzien van hulpmiddelen en vaardigheden om hen te helpen hun angst in bedwang te houden. Sommige tandartsen proberen hun patiënten de angst te laten overwinnen door middel van ‘rustige’ tandheelkunde en het uitleggen van de procedures op een kalmerende manier om de angst voor het onbekende te verminderen.

Gerelateerde berichten

Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling

Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden