Tandarts Beins

De verschillende soorten tandartsen

De verschillende soorten tandartsen

Geplaatst op

Wist je dat een tandarts niet zomaar een allround tandarts is die zich bezighoudt met alle mondhygiëne? Er zijn namelijk verschillende soorten tandheelkundige specialisten, en naar wie je moet gaan is afhankelijk van je behoeften. Dit zijn de verschillende soorten tandheelkundige specialisten:

Endodontoloog

Als je een wortelkanaaltherapie nodig hebt, moet je naar een endodontoloog gaan. Endodontologen hebben een uitgebreide gespecialiseerde opleiding gevolgd in deze specifieke tak van de tandheelkunde, die betrekking heeft op de morfologie, fysiologie en pathologie. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in de preventie en behandeling van ziekten en verwondingen aan de binnenkant van de tanden en kiezen.

Kindertandarts

Pediatrische tandheelkunde is de behandeling en preventie van tandziekten bij kinderen. Dus als je kleintjes tandproblemen hebben, is een bezoek aan een tandarts voor kinderen een aanrader. Deze tandheelkundige specialisten houden zich bezig met de mondverzorging van kinderen, vanaf de kindertijd tot en met de tienerjaren. Zij begeleiden kinderen en tieners door hun groei en ontwikkeling en werken nauw samen met huisartsen, kinderartsen en andere tandheelkundige specialisten om ervoor te zorgen dat zij een uitgebreide medische en tandheelkundige zorg voor de kleintjes bieden. Vaak zijn kinderartsen ook gespecialiseerd in de functie van angsttandarts.

Orthodontist

Als jij last hebt van kromme tanden, openingen en losse tanden, is de orthodontist de beste keuze. Orthodontie houdt zich voornamelijk bezig met het verplaatsen van de tanden van één positie naar een gunstiger positie, en orthodontisten zijn speciaal opgeleide tandartsen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling, preventie en correctie van de onregelmatigheden van de tanden, kiezen en kaken. Deze specialisten zijn ook getraind in de behandeling van gezichtsafwijkingen en aandoeningen van de kaak. Een bezoek aan de orthodontist gebeurt meestal nadat jouw algemene tandarts je doorverwijst, zodat je weet dat je in goede handen bent.

Parodontoloog

Parodontologen zijn gespecialiseerd in de verzorging en preventie van tandvleesaandoeningen, geleide botregeneratie en tandheelkundige implantaten. Deze tak van de tandheelkunde houdt zich bezig met de preventie, diagnose en behandeling van ziekten die van invloed kunnen zijn op de ondersteunende en omringende weefsels van de tanden of hun substituten (zoals prothesen), evenals het behoud van de gezondheid, functie en esthetiek van deze structuren en weefsels. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van parodontitis, of geavanceerde tandvleesaandoeningen.

Prosthodontist

Prothesen zijn gespecialiseerd in het vervangen en restaureren van gebroken tanden met kronen, bruggen of uitneembare prothesen. Ze zijn ook getraind in het behoud van een gezonde mond en het maken van tandvervangers. Daarnaast hebben ze een gespecialiseerde opleiding gevolgd op het gebied van reconstructie van mondkanker, kaakgewrichtsproblemen, traumatische verwondingen in de mond en snurken en slaapstoornissen.

Mond- en kaakchirurg

Deze tandheelkundige specialisten zijn verantwoordelijk voor de behandeling van een breed scala aan tandproblemen, waaronder het verwijderen van rottende tanden, alsmede reconstructieve gezichtschirurgie. Mond- en kaakchirurgen zijn ook verantwoordelijk voor de diagnose en behandeling van ziekten, verwondingen en defecten met betrekking tot zowel de functionele als esthetische aspecten van de zachte en harde weefsels van de mond- en kaakregio.

De volgende keer dat je een mondgezondheidsprobleem tegenkomt, maak je dan geen zorgen. Er is altijd  een tandarts die voor jouw specifieke behoeften kan zorgen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden