Tandarts Beins

Dit eten moet je vermijden deze kerst

Dit eten moet je vermijden deze kerst

Geplaatst op

December komt eraan, wat betekent dat je omringd wordt door tal van verleidelijke versnaperingen. Hoewel deze zoetigheden misschien wel lekker zijn, zal je mond de schade die ze aan je tanden kunnen aanrichten niet waarderen. In plaats van erachter te komen dat je een gaatje of twee hebt ontwikkeld bij je volgende afspraak met je tandarts in Amsterdam, vermijd eten en drinken die slecht zijn voor je tanden.

Zuurstokken

Snoepjes en Kerstmis gaan hand in hand, maar laat de zuurstokken aan de boom hangen. Zuurstokken duren een eeuwigheid om te eten, en terwijl ze in je mond zitten bedekken ze je tanden met een hoog suikergehalte. Bacteriën in de mond voeden zich met suiker en produceren zuur, wat het risico op gaatjes verhoogt en het tandglazuur erodeert. Omdat glazuur dient als een beschermende laag op je tanden, wil je het echt zo intact mogelijk houden. Houd er rekening mee dat zachte snoepjes net zo slecht zijn als harde snoepjes.

Karamel

Als je 2019 niet wil starten met een gebit vol gaten, blijf dan ver weg van karamel. Of het nu op popcorn of in kerstkoekjes zit, karamel is een van de slechtste voedingsmiddelen voor je tanden. Karamel is in principe suiker in vloeibare vorm die je tanden bedekt en aan je tanden kleeft. Dit verslijt het tandglazuur en verhoogt het risico op tandbederf. Vermijd ook andere kleverige snoepjes, zoals pindakaas.

Gebakken suikerwaren

Dit is een moeilijke, vooral als je vrienden en familieleden hebt die graag lekkernijen bakken. Suikergoed, waaronder kerstkoekjes, brownies en taarten, hebben een hoog suikergehalte, wat niet goed is voor je tanden. Zelfs de gedroogde vruchten in fruitcakes hebben een hoog suikergehalte. Kleine stukjes van deze zetmeelrijke traktaties kunnen ook tussen je tanden blijven zitten en daar lang blijven zitten. Als je er toch niet van af kan blijven is het aan te raden om je tanden direct te poetsen en flossen.

Koolzuurhoudende frisdranken

Denk twee keer na over het drinken van een glas eierpunch of een kopje warme chocomelk deze Kerstmis. Deze dranken zijn gevuld met suiker, wat leidt tot een hoger risico op tandbederf. Dat risico wordt nog groter als je een paar marshmallows in je chocolademelk gooit. Trakteer jezelf op een kopje groene of zwarte thee of een koud glas melk. Thee helpt schadelijke bacteriën in je mond te doden, terwijl melk calcium bevat om je tanden gezond te houden.

Witte wijn

Als je van plan bent om tijdens je vakantie te genieten van een glas wij, kies dan voor rode wijn in plaats van witte wijn. Rode wijn kan tandbederf helpen voorkomen door slechte bacteriën in de mond te verwijderen. Witte wijn daarentegen heeft een hoog zuurgehalte dat het glazuur op je tanden kan aantasten, waardoor ze kwetsbaarder worden voor beschadiging.

Gerelateerde berichten

Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling

Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden