Tandarts Beins

Geheimen over gebitshygiëne

Geheimen over gebitshygiëne

Geplaatst op

We hebben de neiging om tandartsen te zien als de toegangspoort tot alle relevante informatie die we moeten weten over het gezond houden van ons gebit. In werkelijkheid maakt niet uit of je tandarts Utrecht, Amsterdam of een andere stad als standplaats heeft, hij zal nooit genoeg tijd hebben om jou alles te kunnen vertellen over je gebit. We beschrijven hier een aantal geheimen die je tandarts je niet verteld heeft.

Suiker is niet de enige boosdoener

We zijn allemaal gewend aan tandartsen die ons vertellen dat we suikerconsumptie moeten verminderen voor de gezondheid van onze tanden en tandvlees, maar suiker is verre van het enige voedsel dat je tanden aantast. Zowel zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals pasta en chips, als citrusvruchten, zoals limoen en grapefruit, dragen bij aan tandbederf.

Oliespoelen werkt

Oliespoelen is de methode van het spoelen van je mond met olie om bacteriën en ziektekiemen te verwijderen. Volgens gezondheidsexperts kan deze methode het borstelen en spoelen met mondwater effectief vervangen en tegelijkertijd het tandvlees voeden met vitaminen en mineralen. Om volledig te profiteren van de voordelen, wordt aangeraden om 20 minuten per keer te spoelen.

Kauwgom kan goed voor je zijn

Suikervrije kauwgum die de zoetstof xylitol bevat, kan goed zijn voor je tandvlees en tanden. Xylitol helpt slechte bacteriën te bestrijden en je gebit schoon te houden. Dit is ook de reden waarom het gebruikt wordt om tandpasta zoeter te maken. De meeste tandartsen vertellen dit niet om hun patiënten niet in de war te brengen.

Prik is niet goed voor je tanden

Tandartsen vertellen patiënten vaak dat ze moeten bezuinigen op frisdrank vanwege het suikergehalte, maar ze vergeten maar al te vaak te vermelden dat de prik zelf ook schadelijk kan zijn voor je tanden. Omdat hoge zuurgehaltes in een koolzuurhoudende drank een risico vormen voor tandglazuur, is het iets om in gedachten te houden als je veel suikerhoudende dranken met prik consumeert.

Tongpiercings zijn gevaarlijk

Je mond is een voortdurend vochtige, met bacteriën overladen omgeving, waardoor het in wezen een broedmachine voor infecties is. De meeste tandartsen zullen je vertellen dat met een goede reiniging een piercing prima zal zijn, maar wat ze je niet vertellen is dat de meeste tongpiercings infecties en verbrokkelde tanden veroorzaken. Ook al zijn de risico’s niet-levensbedreigend, is het wel van belang dat jij je bewust bent van de risico’s.

Gerelateerde berichten

Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling

Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden