Tandarts Beins

Hoe verloopt een gebitsreiniging?

Hoe verloopt een gebitsreiniging?

Geplaatst op

In onze praktijk hoorde we vaak van patiënten dat ze huiverig zijn voor een gebitsreiniging. Vooral door het prikken in het tandvlees en de vreemde geluiden. Hoewel dit begrijpelijk is, kan een gebitsreiniging volledig pijnloos uitgevoerd worden.

 

Het kan ook een boel stress schelen als je van tevoren weet wat er tijdens de behandeling gaat gebeuren. Daarom hebben we het proces in grote lijnen voor je uitgelegd.

 

Stap 1: het onderzoek

De mondhygiënist (preventie-assistent of tandarts) kijkt van tevoren of je gebit en tandvlees gezond is en of er een gebitsreiniging nodig is. Deze behandeling wordt over het algemeen uitgevoerd door de mondhygiënist.

De mondhygiënist controleert met een kleine spiegel je tanden en tandvlees op tekenen van gingivitis (ontstoken tandvlees), parodontitis en andere mogelijke problemen.

Wanneer de mondhygiënist grotere mondproblemen tegenkomt, dan worden deze vaak met de tandarts besproken voordat deze behandeld worden.

Stap 2: Verwijdering van tandplak en tandsteen

De mondhygiënist gebruikt een klein haakje/schrapertje om tandplak en tandsteen rond de tandvleeslijn en tussen je tanden te verwijderen. Dit kan een krassend geluid maken, maar dit is normaal.

Bij een grote hoeveelheid tandsteen kan de behandeling wat langer duren, maar hiermee worden problemen op de lange termijn voorkomen.

Stap 3: Reiniging met korrelige tandpasta

Na het verwijderen van tandsteen poets de mondhygiënist je tanden met een krachtige elektrische borstel. Deze maakt over het algemeen een wat harder brommend geluid. Maar dit apparaat is ideaal voor een diepe reiniging rond de tandwortels. Na het tandenpoetsen zijn je tanden volledig vrij van tandsteen.

Stap 4: Spoelen en fluoridebehandeling

Na het reinigen kan de mondhygiënist je mond spoelen en een fluoride behandeling toepassen. Door deze behandeling blijft een beschermlaagje achter op je tanden en kiezen, die bijdragen aan het voorkomen van gaatjes.

De fluoride kan als gel, pasta of vernis op de tanden aangebracht worden. De vernis wordt aangebracht met een kleine borstel. De gel en pasta worden in een bitje geplaatst, deze moet je gedurende een minuut in je mond houden.

Andere mogelijke stappen

Er zijn enkele aanvullende behandelingen mogelijk, zoals het maken van foto’s, het sealen van tanden en nog veel meer. Afhankelijk van je mondgezondheid kan het nodig zijn om een uitgebreid behandelplan op te stellen. Dit zal de mondhygiënist of tandarts eerst met je bespreken. Zoek je een goede mondhygiënist in Amsterdam? Kijk dan eens op tpamsterdam.nl.

Gerelateerde berichten

Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling

Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden