Tandarts Beins

Mondverzorging: 4 fouten waar je direct mee moet stoppen

Mondverzorging: 4 fouten waar je direct mee moet stoppen

Geplaatst op

Zelfs als je denkt dat je alles goed doet, kan het zijn dat je fouten maakt wanneer het gaat over mondverzorging. Dagelijkse gewoonten lijken niet veel schade aan te richten, maar kunnen in de loop der jaren toch zorgen voor een slechte adem, gevoelige tanden of gaatjes. Maar maak je geen zorgen, veel van deze gevolgen van slechte mondverzorging zijn omkeerbaar.

1. Mondwater gebruiken

Ondanks wat veel reclame je doet geloven, is mondwater eigenlijk niet zo goed voor je mondhygiëne. Het verstoort de natuurlijke flora in de mond en kan zelfs leiden tot uitdroging, waardoor de groei van de bacteriën die je probeert te doden juist wordt bevorderd! Terwijl je eigenlijk een gezonde balans van bacteriën in de mond wilt voeden en bevorderen voor een goede ademhaling, het voorkomen van gaatjes en zelfs de algehele gezondheid.

2. Te hard poetsen

Harder is niet beter als het gaat om poetsen. Als je te hard poetst, kan het zijn dat je je mond beschadigt, met name het tandvlees. Vooral in het geval van implantologie, oftewel kronen of bruggen, is het belangrijk zachtjes te poetsen met een zachte tandenborstel. Als je te hard poetst zal je tandvlees teruglopen van je tanden en kiezen. Hierdoor komen gevoelige delen van de tand bloot te liggen en het kan je ook gevoeliger maken voor tandvleesinfecties.

3. Het negeren van pijn

Mondpijn is een teken dat er iets mis is in je mond, en dat mag nooit genegeerd worden. Hoewel sommige pijn thuis gemakkelijk kan worden gekalmeerd met olie of pijnstillers, vereist de meeste mondpijn een bezoek aan je tandarts. Sommige pijn kan veroorzaakt worden door een infectie of abces, wat behoorlijk ernstig kan zijn als het niet behandeld wordt. Andere tandpijn kan het gevolg zijn van het slijpen of klemmen van je tanden, wat je tandarts ertoe moet aanzetten om je te screenen op slaapapneu of een andere slaapademhalingsstoornis.

4. Poetsen op de verkeerde momenten

Er werd je altijd gezegd dat je na elke maaltijd moet poetsen, toch? Nou, de waarheid is iets ingewikkelder dan dat. Terwijl bepaalde voedingsmiddelen en dranken – vooral die met een hoog gehalte aan geraffineerde koolhydraten – de groei van bacteriën in de mond in slechts 20 minuten stimuleren en onmiddellijk daarna moeten worden gepoetst, kan het zijn dat je meer schade aanricht dan goed. Twee maal poetsen per dag is voldoende volgens de meeste tandartsen. Dit kun je dan ook aanhouden als richtlijn.

Gerelateerde berichten

Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling

Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden