Het afgelopen jaar heeft de gemiddelde Nederlander maar liefst 34 kg aan chocolade, snoep en chips naar binnen gewerkt. Dit komt voor veel Nederlanders neer op de helft van hun eigen lichaamsgewicht. Helaas bevatten niet alleen deze soorten snoepgoed veel suiker. In dit artikel vertellen we je hier meer over en geven we je snoepadvies van de tandarts.

Suikerbommen

Naast snoep, chocolade en chips zijn er veel andere voedingsmiddelen die veel suiker bevatten. Zelfs producten die niet per se zoet smaken, kunnen veel suiker bevatten. Om je een wat duidelijker beeld te geven, hebben we een aantal producten in een rij gezet met daarachter het aantal suikerklontjes per product:

  • Glaasje sinaasappelsap: 2,5 suikerklontjes
  • Lepel jam: 4 suikerklontjes
  • Bakje met fruityoghurt: 4,5 suikerklontjes
  • Kant en klare pot pastasaus: 6 suikerklontjes
  • Glas gin-tonic: 6 suikerklontjes
  • Beker cola: 7 suikerklontjes
  • Kleine doos met snoep: 10 suikerklontjes

Bekijk daarom altijd de voedingswaarden op de verpakking. Zelfs de ‘gezonde’ producten als crackers, ontbijtgranen en yoghurts zitten boordevol suiker. Dit vergeten we nog wel eens doordat er bijvoorbeeld ‘0% vet’ op de verpakking staat.

Cariës

Gaatjes ontstaan door de bacterie Streptococcus mutans. Deze bacterie wordt gevoed door suiker uit etensresten. Speeksel in je mond bevat stoffen die je gebit beschermen tegen gaatjes. Helaas eten de meeste mensen meer suiker dan dat ons speeksel aan kan. Het gevolg hiervan is dat het speeksel dit tempo niet meer bij kan benen en je een grotere kans hebt op gaatjes. Speeksel kan gemiddeld gezien zo’n 5 suikeraanvallen per dag aan.

Snoepadvies van de tandarts

Om gaatjes tegen te gaan adviseert een tandarts om naast hoofdmaaltijden maximaal twee tussendoortjes per dag te nemen. Bij twee tussendoortjes kan ons speeksel de hoeveelheid suiker nog aan en beschermt het ons tegen caries. Het is een optie om te kiezen voor producten met zoetstoffen of suikervervangers. Snoepen mag best, maar wel met mate!