Tanden laten reinigen door de mondhygiënist
Geplaatst op
Het is aan te raden om elk half jaar je tanden te laten reinigen door een mondhygiënist. Tijdens het tandenpoetsen kan het namelijk altijd voorkomen dat je bepaalde plekken vergeet. Een mondhygiënist zorgt ervoor dat je gebit volledig gereinigd wordt. In dit blog lees je hoe de mondhygiënist te werk gaat. Of je nou naar de mondhygiënist in Amsterdam, Rotterdam of Lelystad gaat, de werkwijze verschilt vaak nauwelijks van elkaar.
Een lichamelijk onderzoek
Voordat het reinigingsproces begint, begint de mondhygiënist met een lichamelijk onderzoek van je hele mond. De mondhygiënist gebruikt een kleine spiegel om je tanden en tandvlees te controleren op tekenen van gingivitis (ontstoken tandvlees) of andere mogelijke problemen. Als ze grote problemen ontdekken, kan de mondhygiënist de tandarts bellen om er zeker van te zijn dat het goed is om verder te gaan.
Het verwijderen van tandplak en tandsteen
Met de kleine spiegel om ze te begeleiden, gebruikt de mondhygiënist een scaler om tandplak en tandsteen rond je tandvleeslijn en tussen je tanden te verwijderen. Je hoort schrapen, maar dit is normaal. Hoe meer tandsteen er in je mond zit, hoe meer tijd ze nodig hebben om een bepaalde plek af te schrapen. Borstelen en flossen voorkomt dat tandplak zich ophoopt en verhardt tot tandsteen. Als je eenmaal tandsteen hebt, kun je deze alleen laten verwijderen op het kantoor van je tandarts. Dus als dit je minst favoriete onderdeel van het tandenpoetsen is, is de les om vaker te poetsen en flossen.
Deskundig flossen
Of je nu regelmatig thuis flossen of niet, er gaat niets boven een deskundige flossessie. Je mondhygiënist kan diep tussen je tanden komen en eventuele probleemplekken lokaliseren waar je zou kunnen bloeden aan het tandvlees. Dit lijkt misschien zinloos als je thuis flost, maar met een professionele flossen verwijdert je ook eventuele resten tandplak of tandpasta van eerder in het reinigingsproces.
Spoelen
Vervolgens spoelt je je mond uit om eventueel vuil te verwijderen. Je mondhygiënist zal je meestal een spoeling geven die vloeibaar fluoride bevat.
Fluoridebehandeling
De laatste stap in het reinigingsproces is een fluoridebehandeling. Deze behandeling wordt gebruikt als een beschermingsmiddel voor je tanden en kiezen om enkele maandenlang tegen gaatjes te helpen vechten. Je mondhygiënist kan je vragen welke smaak je het beste bevalt. Zij zullen dan de schuimende gel (of soms een kleverige pasta) in een mondstuk plaatsen dat over je tanden past. Het blijft meestal een minuutje op je tanden zitten. Naast de schuimende gel wordt er ook fluoridevernis op de tanden geschilderd met een kleine borstel. Fluoridevernis verhardt bij contact met speeksel, zodat je direct daarna kunt eten en drinken.
Gerelateerde berichten
Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling
Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...