Tandarts Beins

Tandheelkundige zorg en het hebben van een droge mond

Tandheelkundige zorg en het hebben van een droge mond

Geplaatst op

Speeksel wordt in de mond geproduceerd en heeft een belangrijke functie. Niet alleen zorgt het ervoor dat voedsel wordt voor verteerd voordat het de rest van het verkeer proces doorgaat, maar het zorgt er ook voor dat de mond niet uitdroogt. Iedereen kent wel het gevoel van een droge mond. Het is geen prettige sensatie! In deze blog vertellen we over de mogelijke gevolgen voor de mondgezondheid bij het hebben van een droge mond.

Nota bene, wanneer je niet zeker weet of alles in orde is met betrekking tot je mondhygiëne, dan kun je direct een afspraak maken met je tandarts. Wij raden in het bijzonder de specialisten van AH tandartsen uit Amstelveen aan. 

Hoe krijg je een droge mond?

Hoe komt het dat je soms een droge mond krijgt? Dit kan namelijk komen door de volgende oorzaken:

Medicijngebruik

Wist je dat je van sommige medicatie als bijwerking ook een droge mond krijgen? Veel medicijnen die worden voorgeschreven wanneer iemand last heeft van depressieve klachten angstklachten, overgewicht, urineverlies, Parkinson of spierziekten, kunnen ervoor zorgen dat je ook als bijwerking last krijgt van een droge mond. 

Bepaalde ziekten

Het is ook bekend dat bepaalde ziekten zoals aids of HIV, maar ook de ziekte van Parkinson en Alzheimer, ervoor kunnen zorgen dat je last hebt van een droge mond.

Medische behandelingen

Dat we ook zien is dat bepaalde medische behandelingen zou chemotherapie ook kunnen bijdragen aan het krijgen van een droge mond. Dit kan een negatief effect hebben op de speekselproductie in de mond.

Bepaalde levensstijl

Wanneer mensen denken aan een ongezonde levensstijl, denken ze al snel aan roken, of het nuttigen van pruimtabak, waardoor de speekselklieren beschadigen waardoor de speekselproductie terugneemt.

Onvoldoende vocht binnenkrijgen

Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt, dan heeft dit verschillende gevolgen voor het lichaam. Een van de meest evidente gevolgen is dat er door het gebrek aan vloeistof, minder speeksel kan worden geproduceerd.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden