Tandarts Beins

Verfraai je glimlach met facings

Verfraai je glimlach met facings

Geplaatst op

Als je glimlach minder aantrekkelijk is geworden, denk je misschien dat alleen uitgebreid en duur tandheelkundig werk het kan veranderen. Maar afhankelijk van de werkelijke conditie van je tanden, kun je misschien een nieuwe glimlach krijgen met een minder ingrijpende optie: facings.

 

Wat zijn facings

Facings zijn dunne lagen tandheelkundig porselein of composiet aan de voorkant van de tanden, die worden gebruikt om onvolkomenheden te bedekken. Ze zijn op maat ontworpen en vervaardigd door een tandtechnicus om de natuurlijke kleur, vorm en grootte van de tanden die ze bedekken aan te passen.  Zo past de nieuwe tand perfect tussen bestaande, naburige tanden.

Een facing is vrij effectief bij zwaar bevlekte, vergeelde of beschadigde tanden die verder gezond zijn. Ze kunnen zelfs worden gebruikt om kleine gaten tussen de tanden te dichten en versleten tanden te herstellen, zodat je weer een mooie glimlach krijgt.

 

Eenvoudige behandeling

Over het algemeen is het plaatsen van facings minder ingrijpend in vergelijking met andere tandheelkundige restauraties. Toch vraagt het plaatsen van een facing nog steeds enige aanpassing van de aangetaste tanden. Dit komt omdat ze, hoewel vrij dun, er nog steeds volumineus uitzien nadat ze aan de tanden zijn gehecht. We kunnen dit minimaliseren door een kleine hoeveelheid van het buitenste glazuur van een tand te verwijderen. Hoewel deze verandering bescheiden is in vergelijking met andere restauraties, is het toch blijvend – je tanden zullen vanaf dat moment iets aangepast moeten blijven, zodat de facing je gebit weer fraai maakt.

 

Voorkomen beschadiging van de facing

Bij het bijten moet ook speciale aandacht worden besteed aan de facing. Je moet voorzichtig te werk gaan en voorkomen dat je in harde voorwerpen, zoals snoepjes, bijt. Ook het gebruik van je gebit als gereedschap, bijvoorbeeld bij het openmaken van een verpakking of een flesje bier, is af te raden. Als je last hebt van tanden knarsen, kun je overwegen om een aangepast bitje te laten maken die je ’s nachts draagt om vast contact tussen je tanden te voorkomen. De overmatige kracht die wordt gegenereerd tijdens het knarsen van de tanden kan de facing versplinteren.

 

Een composiet of porseleinen facing is misschien niet het antwoord in alle cosmetische tandheelkundige situaties, zoals uitgebreide misvormingen of bijtproblemen. Om zeker te weten of het in jouw specifieke tandheelkundige situatie van nut kan zijn, kun je naar je tandarts gaan voor een volledig tandheelkundig onderzoek. De tandarts bespreekt met je of het aanbrengen van facings voor jou een haalbare optie is. Als dat zo is, kun je misschien een veel aantrekkelijkere glimlach krijgen met deze minder ingrijpende, maar niet minder effectieve optie.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden