Tandarts Beins

Wel flossen of niet flossen?

Wel flossen of niet flossen?

Geplaatst op

Je tandarts zegt je waarschijnlijk al jaren dat je moet flossen. Als je daar niet altijd naar hebt geluisterd, ben je niet de enige. De meeste mensen maken zelfs liever hun toilet schoon, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. En omdat er verschillende onderzoeken zijn geweest die zeiden dat flossen niet nodig was, zijn de meningen over flossen nog flink verdeeld. 

Moet je je flosdraad laten schieten?

Niet zo snel. Veel tandheelkundige experts zijn niet aan boord. Hoewel het verband tussen flossen en gaatjes in de meeste onderzoeken wazig is, is het onderzoek naar de rol van flossen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen veel duidelijker. Dat is waarom tandartsen nog steeds aanraden om te flossen.

Uit een overzicht van 12 studies bleek dat mensen die regelmatig poetsen en flossen minder kans hadden op bloedend tandvlees. Ze hadden ook een lagere mate van tandvleesontsteking (gingivitis genoemd, het vroegste stadium van tandvleesaandoeningen). Voedsel dat tussen de tanden achterblijft, veroorzaakt tandvleesontsteking en tandbederf. Flossen is de enige manier om het te verwijderen. Een tandenborstel kan gewoon niet tussen de tanden komen”, zegt tandartsprofessor Sivan Finkel, DMD, van het ‘New York University College of Dentistry’.

De relatie tussen flossen en gezondheid

Veel mensen hebben tandvleesaandoeningen, ook bekend als parodontale aandoeningen. Dat is een chronische ontstekingsziekte die optreedt wanneer bacteriën in tandplak onder de tandvleeslijn zwelling en irritatie veroorzaken. Zonder behandeling kan dit leiden tot terugtrekkend tandvlees en tandverlies. Tandvleesaandoeningen houden ook verband met hartaandoeningen, reumatoïde artritis, diabetes, vroegtijdige geboorte en vele andere gezondheidsproblemen.

Het verband tussen tandvleesaandoeningen en gezondheid is niet helemaal duidelijk. Sommige wetenschappers denken dat meer bacteriën die in je mond achterblijven in je bloedbaan terechtkomen, waar ze kunnen bijdragen aan ontstekingen op andere gebieden, zoals je hart. Wat deskundigen wel weten is dat mensen die geen tandvleesaandoeningen hebben, minder kans hebben op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten.

Twijfel je of je een tandvleesaandoening hebt? Neem contact op met een deskundige tandarts, zoals tandarts Zaandam.

Conclusie

Veel tandartsen zeggen dat de reden dat ze flossen niet vanwege bewijs uit onderzoeken is, maar omdat ze het verschil zelf bij hun patiënten zien. Het duurt minder dan een minuut en er is letterlijk geen nadeel aan verbonden. Maar als je het overslaat, kun je vroeg of laat een verschil opmerken. Flos dus zo veel mogelijk je tanden om voedselresten en plak te verwijderen.

Gerelateerde berichten

Nieuw stralend gebit? 3 tips voor een verbeterde uitstraling

Heb je met succes facings laten plaatsen of implantaten gekregen? Dan is het nu tijd om je stralende witte tanden goed naar voren te laten komen. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden