Tandarts Beins

5 tips om je angst voor de tandarts te stoppen

5 tips om je angst voor de tandarts te stoppen

Geplaatst op

Heb je last van tandfobie? Wij kunnen je helpen! Mensen van alle leeftijden en achtergronden gaan door een soortgelijk gevoel van angst wanneer het over het onderwerp tandheelkunde gaat. Dus hier zijn vijf tips (plus een bonus die aan het einde is toegevoegd!) Om je te helpen door je tandheelkundige reis. Van het boeken van je eerste afspraak tot het opbouwen van het vertrouwen om op een meer regelmatige basis terug te keren.

1. Vertel je tandarts dat je nerveus bent

Voor sommige mensen lijkt het voor de hand liggend, maar anderen zullen proberen te verbergen dat ze bang zijn. Als je tandarts weet dat er een probleem is, kan hij of zij je veel gemakkelijker helpen! Je kunt het iedereen vertellen… De receptioniste, de verpleegkundige, de tandarts, of allemaal! Ze zijn er allemaal om naar je zorgen te luisteren en je zo goed mogelijk te ondersteunen.

2. Neem je eigen muziek mee

Je favoriete muziek kan werken als een grote afleidingstechniek! Het hebben van een eigen oortelefoon kan helpen om andere geluiden te blokkeren die je misschien onaangenamer vindt.

3. Voorafgaand aan de afspraak iets eten en te drinken

Veel mensen vinden het moeilijk om te eten of te drinken als ze zich angstig voelen, maar probeer  iets te hebben voordat je naar je afspraak gaat. Vooral als je een medische aandoening hebt, zoals diabetes, is dit erg belangrijk! Hoewel je geen medische aandoening hoeft te hebben om je behoorlijk onwel te voelen als je bloedsuikerspiegel laag is. Zelfs als je niet veel kunt eten, is een toast en een kopje thee voldoende!

4. Plan een beloning voor jezelf als je behandeling is afgerond.

Dit kan van alles zijn… Een shoppingtrip, een maaltijd, een massage of schoonheidsbehandeling, of zelfs gewoon een glas wijn! Afhankelijk van de hoeveelheid behandeling die je bent ondergaan, kun je na elke afspraak een kleine traktatie krijgen, of gewoon een grotere traktatie aan het eind. Hoe je ook besluit om het te doen, het hebben van iets om naar uit te kijken geeft je iets om je op te richten, anders dan tandheelkunde.

5. Neem een vriend of familielid mee voor morele steun

De meeste mensen weten hoe het is om naar een medische afspraak te gaan als je zenuwachtig bent… Vragen die je misschien wel eens vergeten bent, en de vragen die je je je herinnert, gaan in het ene oor en in het andere oor. Als je iemand met je meeneemt die je vertrouwt, kan dit je echt helpen in deze situatie.

En een bonustip: adem!

Patiënten houden vaak hun adem in tijdens de behandeling, maar dit heeft de neiging om hun hele lichaam stijf te laten worden. Als we al angstig zijn wordt dit uitvergroot, en voor we het weten zijn onze schouders zo hoog dat ze bij onze oren omhoog staan! Alleen al de eenvoudige ademhaling kan deze spanning verminderen en de kans dat je de praktijk verlaat alsof je in een boksring bent geweest!

Gerelateerde berichten

De geschiedenis van het kunstgebit

De tandheelkundige geschiedenis is een opwindend verhaal vol gereedschappen en gadgets die de mensheid hebben geholpen om gezondere tanden te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden