Tandarts Beins

De geschiedenis van het kunstgebit

De geschiedenis van het kunstgebit

Geplaatst op

De tandheelkundige geschiedenis is een opwindend verhaal vol gereedschappen en gadgets die de mensheid hebben geholpen om gezondere tanden te krijgen. Maar wat gebeurde er toen iemand in de oude wereld te vroeg een tand verloor? Lees hier de merkwaardige geschiedenis van kunstgebitten.

Oude dierlijke tanden

De oudste prothesen die ooit zijn geregistreerd dateren van rond 2500 voor Christus en werden gevonden in Mexico. Archeologen schatten dat de oude gebitsprothesen werden gemaakt van wolvenkiezen. Zij waren echter niet in staat om de specifieke dierlijke oorsprong van de kunstgebitten te bevestigen.

Het vroege Italië

De Etrusken staan bekend om hun vele ontwikkelingen in de geneeskunde en de wetenschap en ze hebben hun kennis ook toegepast op de tandheelkundige zorg. Rond 700 voor Christus bedachten de Etrusken een betere manier om tanden te vervangen: door gebruik te maken van gouddraad om valse tanden op de plaats van ontbrekende tanden te houden. De valse tanden waren vaak menselijke of dierlijke tanden.

Japanse houten gebitsprothesen

Veel methoden die vergelijkbaar zijn met die van de Etrusken waren populair tot de 16e eeuw, toen Japan een houten kunstgebit uitvond. Deze houten prothesen werden gemaakt door middel van een tandafdruk in zachte bijenwas. Een ambachtsman sneed vervolgens met de hand de tanden uit en zette die op een een zachte gebitsbeschermer van bijenwas.

Porseleinen gebitsprothesen

Frankrijk boekte in de 18e eeuw enorme vooruitgang in de tandheelkundige technologie. In 1728 schreef Pierre Fauchard over het maken van valse tanden uit draadbeugels en handgesneden dierlijk bot. In 1774 maakte Alexis Duchâteau de eerste porseleinen prothesen. Terwijl ze er esthetisch mooi uitzagen, was het pure porselein gevoelig voor barsen.

Verbeterd porselein

In 1820 boekte een juwelier en goudsmid Claudius Ash een enorme vooruitgang in kennis en vakmanschap op het gebied van kunstgebitten. Hij besloot porselein te monteren op 18 karaats gouden platen met gouden veren en wartels. Dit versterkte het porselein en resulteerde in goed werkende en natuurlijke gebitsprothesen.

Moderne prothese

In de 20e eeuw werden acryl- en rubbermengsels in de constructie van kunsttanden geïntroduceerd. Moderne kunstgebitten zijn opgebouwd uit een mengsel van acrylhars, metaal en soms porselein. Nu kunnen moderne consumenten gedeeltelijke of volledige prothesen kopen, afhankelijk van wat hun tandarts aanbeveelt. De meeste protheses zijn zo nauwkeurig gebouwd dat ze gemakkelijk worden verward met echte tanden.

Tegenwoordig zijn protheses op veel plekken verkrijgbaar, dus hoef je voor een kunstgebit Amsterdam, Groningen, Maastricht of Enschede niet te verlaten. Kijk online voor een tandarts bij jou in de buurt.

Gerelateerde berichten

5 tips om je angst voor de tandarts te stoppen

Heb je last van tandfobie? Wij kunnen je helpen! Mensen van alle leeftijden en achtergronden gaan door een soortgelijk gevoel van angst wanneer het...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden