Tandarts Beins

4 dingen die je gebit vernielen

4 dingen die je gebit vernielen

Geplaatst op

Iedereen heeft verschillende gewoontes of gewenningen waardoor je tanden op termijn erg veel problemen kunnen ontwikkelen. Lees hier welke 4 zaken je moet vermijden als je graag profijt wil blijven houden van je mooie gebit.

Ben je woonachtig in de regio Breda, neem dan contact op met Praktijk Brandebeemd: tandarts Breda.

Kauwen op ijs

Het is natuurlijk en suikervrij, dus je denkt misschien dat ijs ongevaarlijk is. Maar door op harde, bevroren blokjes te kauwen, kunnen je tanden afbreken of zelfs barsten. En als je gedachteloos kauwen het zachte weefsel binnenin een tand irriteert, kan dit regelmatig leiden tot kiespijn. Heet voedsel en koud voedsel kunnen snelle, scherpe pijnscheuten of langdurige kiespijn veroorzaken. Kauw de volgende keer als je zin hebt in ijs op een suikervrije kauwgom.

Tongpiercings

Tongpiercings mogen dan trendy zijn, maar als je op het metalen staafje bijt, kan er een tand breken. Lippiercings vormen een soortgelijk risico. En als metaal tegen het tandvlees schuurt, kan dat schade aan het tandvlees veroorzaken, wat tot tandverlies kan leiden. De mond is ook een toevluchtsoord voor bacteriën, dus piercings verhogen het risico op infecties en zweertjes. Ook bestaat bij een tongpiercing het risico dat per ongeluk een groot bloedvat wordt doorboord, wat ernstige bloedingen kan veroorzaken. Kortom, bespreek de gezondheidsrisico’s eerst met je tandarts.

Tandenknarsen

Tandenknarsen, of bruxisme, kan na verloop van tijd de tanden doen slijten. Het wordt meestal veroorzaakt door stress en slaapgewoonten. Hierdoor is het moeilijk onder controle te houden. Het vermijden van hard voedsel overdag kan de pijn en schade als gevolg van deze gewoonte verminderen. Het dragen van een gebitsbeschermer ’s nachts kan de schade van tandenknarsen tijdens het slapen voorkomen.

Snoepjes

Alle suikerhoudende lekkernijen zorgen voor tandbederf, maar sommige snoepjes zijn moeilijker te verdragen. Gummies blijven in de tanden plakken, waardoor de suiker en de zuren urenlang in contact blijven met je glazuur. Als je dag niet hetzelfde is zonder een snoepje, neem er dan een paar tijdens de maaltijd in plaats van als apart tussendoortje. Tijdens de maaltijd wordt er meer speeksel geproduceerd, wat helpt om de snoepjes en zuren weg te spoelen.

Gerelateerde berichten

5 tips om je angst voor de tandarts te stoppen

Heb je last van tandfobie? Wij kunnen je helpen! Mensen van alle leeftijden en achtergronden gaan door een soortgelijk gevoel van angst wanneer het...

Lees meer

De geschiedenis van het kunstgebit

De tandheelkundige geschiedenis is een opwindend verhaal vol gereedschappen en gadgets die de mensheid hebben geholpen om gezondere tanden te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden