Een implantaat kan een goede aanvulling voor uw gebit zijn, maar wat houdt implantologie precies in? In dit blog behandelen we een aantal veel gestelde vragen over implantologie.

Wat is implantologie?

De implantologie is het deel van de tandheelkunde dat zich richt op het vervangen van de ontbrekende tanden door middel van tandheelkundige implantaten.

Wat is een implantaat?

Een tandheelkundig implantaat is een effectief alternatief voor de tandwortel. Het vervangt een natuurlijke ontbrekende tand en kan met een kleine ingreep in het bot van de onderkaak of van de bovenkaak worden geplaatst.

Is implantologie pijnlijk?

Absoluut niet, want de tandarts opereert met lokale verdoving en op kleine aangeboren weefsels. Voor sommige dagen na de ingreep kon je een beetje ergernis en pijn voelen, maar met behulp van ijspakkingen en pijnstillers los je het probleem op. Overigens is een tandextractie pijnlijker.

Hoe kan ik de prothese aanbrengen?

Het is noodzakelijk om de prothese met beide handen te nemen en zachtjes in te brengen, zodat de implantaten boven de bolvormige kop van de prothese worden gelegd en vervolgens stevig en gelijkmatig aan beide zijden naar beneden te drukken. Het moet worden gehoord een klik wanneer het in de juiste positie is. Als u moeite heeft om te controleren of de prothese en implantaten schoon zijn, vraag dan hulp aan een andere persoon of raadpleeg uw tandarts.

Hoe kan ik de prothese verwijderen?

Het is noodzakelijk om beide duimen onder de onderrand van elke kant van de prothese te plaatsen en de prothese omhoog te duwen. Zelfs de tong kan helpen bij dit eenvoudige verwijderingsproces. In de opwaartse beweging is voldoende om een beetje druk uit te oefenen.

Hoe lang gaan implantaten mee?

Met de juiste zorg en regelmatige controles kunnen uw implantaten een leven lang meegaan.

Hoe worden implantaten geplaatst?

Implantaten worden ingebracht door middel van een kleine ingreep in een tandheelkundige kliniek, die tussen de 20 en 60 minuten duurt en plaatselijk wordt verdoofd. Wanneer het implantaat wordt geplaatst, wordt na enkele maanden een perfecte osseo-integratie gerealiseerd. Op dat moment kan het abutment op het implantaat worden aangebracht en kan de prothese worden gefixeerd.